Cadeaubonnen

Door Luctia op donderdag 2 april 2020 11:25 - Reacties (18)
Categorie: Rants, Views: 3.193

Laatst was ik weer eens jarig, en werd overspoeld met leuke cadeau's. Dit jaar was het natuurlijk allemaal wat minder makkelijk met het overhandigen van een cadeautje, dus één van mijn familieleden gaf me een cadeaukaart met een aanzienlijk bedrag. Ik was daar initieel heel blij mee, maar na een tijdje online etalagekijken is mijn frustratie met cadeaubonnen weer helemaal opgewakkerd.

Wat heb ik een ontzettende hekel aan cadeaubonnen.

Mensen kopen vaak cadeaubonnen als ze niet weten wat ze moeten geven of als de jarige vraagt om geld. In het eerste geval wordt het geven van een cadeaubon ook moeilijk, want je weet tenslotte niet in welke categorie de jarige van plan is zijn volgende aankoop te doen. Je kan ook een bon geven voor een winkel als bol.com, maar dat is dan weer niet zo'n fijne winkel.

In het tweede geval; waarom zou je niet gewoon geld geven? Een cadeaubon is in principe geld maar dan minder cool. De gever betaalt het bedrag op de cadeaubon plus iets extra's, voor bezorging en/of verpakking. Vervolgens krijgt de jarige dat geld, maar dat verliest wel over x jaar al zijn waarde, en kan maar op één plek worden uitgegeven.

Op de vraag die ik in discussies stelde: waarom zou je dan niet gewoon geld geven, werd geantwoord: omdat de jarige dan waarschijnlijk het geld op zijn of haar spaarrekening zet, en ik wil juist een cadeau geven waarmee ze zichzelf kunnen verwennen. Dus geef ik geld wat ze wel moeten uitgeven aan een object. Maar: waarom voel jij je gerechtigd om te bepalen wat iemand met zijn of haar geld moet doen? Als diegene om geld vraagt voor zijn of haar verjaardag doet hij of zij dat misschien wel juist omdat ze krap bij kas zitten. Bedankt voor het geld, hier kan ik een leuk boek van kopen over het verminderen van stress, dat kan ik wel gebruiken bij mijn 3 banen.

Ik ben dus helemaal schijtziek van cadeaubonnen, ik kan er geen voorargumenten voor verzinnen. Graag hoor ik andere gedachten, misschien mis ik een essentieel onderdeel die me ze weer laat waarderen.

Volgende: Vrijmibo of vrimibo? 24-11 Vrijmibo of vrimibo?

Reacties


Door Tweakers user Hahn, donderdag 2 april 2020 11:33

Ondanks dat ik je deels gelijk geef en je punt snap, kom je ook wel heel ondankbaar over ;) Je krijgt het maar, hè.

Wat betreft argumenten: ik denk dat sommige mensen geld geven te 'makkelijk' vinden. Dan heb je namelijk geen moeite gedaan om iets persoonlijks te geven. Een cadeaubon is alsnog vrij makkelijk, maar het laat wel zien dat je enigszins moeite hebt gedaan. Als ik weet dat jij van planten houdt, dan kan ik bijvoorbeeld een cadeaubon van een tuincentrum geven. Dan heb ik toch een gepast cadeautje, maar kan jij zelf bepalen wat je koopt.

Het is overigens niet waar dat cadeaubonnen na 'x jaar' hun waarde verliezen. Cadeaubonnen waar je voor betaalt, moeten onbeperkt geldig zijn. Winkels kunnen er een vervaldatum op zetten, maar als jij een cadeaubon hebt die een jaar geleden vervallen is, dan kan je gewoon eisen dat je een nieuwe cadeaubon krijgt, want het geld mag niet komen te vervallen.

Door Tweakers user Luctia, donderdag 2 april 2020 11:39

Hahn schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:33:
Ondanks dat ik je deels gelijk geef en je punt snap, kom je ook wel heel ondankbaar over ;) Je krijgt het maar, hè.

Wat betreft argumenten: ik denk dat sommige mensen geld geven te 'makkelijk' vinden. Dan heb je namelijk geen moeite gedaan om iets persoonlijks te geven. Een cadeaubon is alsnog vrij makkelijk, maar het laat wel zien dat je enigszins moeite hebt gedaan. Als ik weet dat jij van planten houdt, dan kan ik bijvoorbeeld een cadeaubon van een tuincentrum geven. Dan heb ik toch een gepast cadeautje, maar kan jij zelf bepalen wat je koopt.

Het is overigens niet waar dat cadeaubonnen na 'x jaar' hun waarde verliezen. Cadeaubonnen waar je voor betaalt, moeten onbeperkt geldig zijn. Winkels kunnen er een vervaldatum op zetten, maar als jij een cadeaubon hebt die een jaar geleden vervallen is, dan kan je gewoon eisen dat je een nieuwe cadeaubon krijgt, want het geld mag niet komen te vervallen.
Ah, dat laatste wist ik niet! Weer iets nieuws geleerd.

Ik snap dat ik misschien wat ondankbaar overkom, dat was niet mijn bedoeling. Ik probeerde vooral op een redelijk objectieve manier uiteen te zetten waarom ik het bijzonder vind dat ze nog gegeven worden. Hoewel je ze kan zien als een meer persoonlijk cadeau dan kaal geld, kan je ook je geld in een kaartje stoppen en er op zetten "ik hoop dat je hier leuke planten van kan kopen!", en dan kan de ontvanger alsnog zelf bepalen wat ze er mee willen doen.

Door Tweakers user Hahn, donderdag 2 april 2020 11:46

Hoewel je ze kan zien als een meer persoonlijk cadeau dan kaal geld, kan je ook je geld in een kaartje stoppen en er op zetten "ik hoop dat je hier leuke planten van kan kopen!", en dan kan de ontvanger alsnog zelf bepalen wat ze er mee willen doen.
Dat zal voor sommige mensen toch nog te makkelijk/niet goed voelen.

Maar als je cadeaubonnen echt zo hard haat (waar het wel op lijkt), zou je bij bijvoorbeeld uitnodigingen voor je verjaardag ook duidelijk kunnen communiceren dat je niet zit te wachten op cadeaubonnen en dat je liever contant geld hebt, als mensen niks beters weten :)


Door Tweakers user EHelmond, donderdag 2 april 2020 13:22

Het is met cadeaubonnen mogelijk om en persoonlijker cadeau te geven dan geld.

Ik ben bijvoorbeeld imker en vraag regelmatig spullen/geld hiervoor voor mijn verjaardag.
Ik vind het dan ook helemaal prima om een cadeau bon van de dichtstbijzijnde imkershop te krijgen.

De mensen die dat geven hebben hiermee het idee ik geef iets voor de bijen.
Ik vind het ook leuker om te krijgen dan geld waar bij gezegd wordt. "hier voor je nieuwe imkerpak"

Door Tweakers user Andros, donderdag 2 april 2020 14:57

Cadeaubonnen hebben nog een ander voordeel. Het is belasting aftrekbaar en telt niet mee als loon. Voor verjaardagen maakt dat doorgaans weinig uit maar het is de grote reden waarom bedrijven vaak cadeautjes of bonussen geven aan werknemers in de vorm van cadeaubonnen. Anders komt vadertje staat er centjes op halen, zonder aan te geven zou een bonus in de vorm van geld zwart worden.

Door Tweakers user Dj Neo Ziggy, donderdag 2 april 2020 15:47

Wat je ook mee moet nemen is dat een waardebon van een bedrijf niets anders is dan een stukje wat je krijgt van het bedrijf.
Denk er dus heel goed aan dat je een bon krijgt van een firma die net op de afgrond staat, ineens niets meer waard kan zijn.
Denk maar aan de V&D bonnen of de cadeau bonnen van de Bart Smit toen.

Door Tweakers user Gropah, donderdag 2 april 2020 15:50

Mensen kopen vaak cadeaubonnen als ze niet weten wat ze moeten geven of als de jarige vraagt om geld. In het eerste geval wordt het geven van een cadeaubon ook moeilijk, want je weet tenslotte niet in welke categorie de jarige van plan is zijn volgende aankoop te doen.
Ik koop nog wel eens een cadeaubon, maar dat doe ik dan redelijk gericht. Ik weet wat voor hobby iemand heeft, of wat hij leuk vind om te doen, maar weet absoluut niet op wat voor manier ik kan helpen bij die hobby of leukigheid. Dan kan ik zomaar wat gaan kopen, maar de kans is aanwezig dat ik dan net niet koop wat die persoon nodig heeft of wou hebben. Dan laat ik die keuze liever bij hem, maar geef ik een cadeaubon zodat het niet zo maar op gaat aan boodschappen oid en echt gebruikt word voor dat.

Betekend absoluut niet dat ik een fan ben van cadeaubonnen, maar soms is het een goede oplossing.

Door Tweakers user TommyboyNL, donderdag 2 april 2020 22:18

Toen een collega op mijn werk weg ging zijn we met de pet rond gegaan, en hadden genoeg geld bij elkaar voor een leuk horloge (nee, geen gouden Rolex). Horloges zijn echter zo smaakgebonden dat we het geen goed idee vonden om iets te kopen met het risico dat ze het nooit zou dragen. Dat is uiteindelijk een bon voor een juwelier in haar woonplaats geworden zodat ze zelf wat moois uit kon zoeken (met de boodschap dat wij aan een horloge dachten), samen met een grote doos alcoholvrije bonbons zodat ze ook veilig waren voor haar zoontje.
Onder de streep ben ik het met je eens dat cadeaubonnen vaak onwenselijk zijn, maar soms vind ik ze wel op hun plaats.

Door Tweakers user Calamor, donderdag 2 april 2020 23:57

Ik zelf heb geen problemen met cadeaubonnen al moet het niet een cadeaubon zijn die al niet meer in te leveren zijn. Heb een keer een bon cadeaubon gekregen die je al niet meer dan een paar jaar niet kon inleveren. Je kon het nog wel naar VVV opsturen en toen werd het op je rekening gestoord, maar dan gaat er 25% er af en je was nog een postzegel ook nog kwijt. Dat was wel wat minder.

Door Tweakers user Daniel., vrijdag 3 april 2020 09:15

Ik had laatst ook een cadeaubon van een escaperoom en ondanks dat het bedrijf nog bestaat maar de kamer niet willen ze de bon niet meer incasseren. Dat is wel een hele makkelijke manier van geld cashen. Wel geld cashen maar geen dienst terugleveren. Cadeaubonnen zijn opzich prima, maar ze moeten dan wel onbepaalde tijd geldig zijn, net zoals geld want nu zit het voor mijn gevoel op het randje van consument bedonderen/illegale praktijken dat je ze in x aantal tijd moet uitgeven. Geld is toch ook niet x aantal tijd geldig.

Door Tweakers user Dionysiou, vrijdag 3 april 2020 09:46

De VVV Bon kan je tegenwoordig op heel veel online plekken gebruiken. Bijvoorbeeld bij Bol.com. Vroeger moest je dan je VVV Bon per post opsturen en kreeg je een fysieke cadeaukaart omgewisseld. Tegenwoordig gaat dit heel snel via het internet waarbij je een code in je mailbox krijgt. Maar kan dus ook bij BCC, Wehkamp, Zalando, Thuisbezorgd etc. etc.

Door Tweakers user ica1984, vrijdag 3 april 2020 12:50

de vvv bin is naar mijn weten nergens online te gebruiken, daarin tegen wel de vvv card.
hier word echt onderscheid in gemaakt, de papieren variant is dus alleen nog te gebruiken in fysieke winkels.

Door Tweakers user SunnieNL, zaterdag 4 april 2020 09:16

Bij de Primera kun je dan weer een vvv-bon tegoed op een bol.com kaart storten. Zo doe ik dat dan maar. Je kunt me overigens niet gelukkiger maken dan een bol.com of Amazon.de kaart te geven :) scheelt hoop poespas.

Als je geld krijgt op een verjaardag moet ik dat weer naar de bank brengen, waar dat allen op werkdagen tussen 0900 en 1700 kan. Zwaar onhandig.

Door Tweakers user SMGGM, zaterdag 4 april 2020 16:31

100% gelijk. Het is des te erger als iemand je een cadeaubon geeft die je eigenlijk niet goed kent (geschenk op het werk ofzo). Heb zo al een paar boekenbonnen gekregen maar heb in 10 jaar geen boek gekocht. Het toppunt was toen ik een €150 boekenbon had gekregen, man was mij dat moeilijk om hier vanaf te geraken :-/

Daarnaast krijg je vaak ook bonnen van €10 of €20 voor van die vrij dure winkels waar je soms zelf nooit zou binnen wandelen. In sommige van die winkels weet je dat het artikel dat je misschien zou kopen gewoon duurder is (en vaak dat het de waarde van de bon overstijgt).

Nog zo een voorbeeld, in België krijgen veel werknemers jaarlijks eco cheques (ter waarde van €250 waarmee je enkel ecologische producten kan kopen). Nadeel? Je kan ze alleen kwijt in fysieke winkels. Het was een lange zoektocht om een tv te vinden waarbij ik mij niet in 't zak gezet voelde en toch mijn eco cheques kwijt kon geraken. Ik ga immers geen €150 meer uitgeven om gewoon van die bonnen af te geraken.

Ik heb geen probleem met bonnen geven, maar dan enkel als je de persoon echt goed kent en weet dat de persoon er gelukkig mee zou zijn.
Ik heb onlangs ook eens een cadeaubon gekregen waarbij je zelf mag kiezen in welke winkel je de bon mag verzilveren. Je koopt dus een bon bij hen en de ontvanger mag zelf kiezen of het nu een amazon, bol, coolblue, torfs,... whatever bon wordt. De dienst noemde Cadora (weet niet of ze actief zijn in Nederland).

Door Tweakers user The Alternator, zondag 5 april 2020 09:57

Hahn schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:33:


Het is overigens niet waar dat cadeaubonnen na 'x jaar' hun waarde verliezen. Cadeaubonnen waar je voor betaalt, moeten onbeperkt geldig zijn. Winkels kunnen er een vervaldatum op zetten, maar als jij een cadeaubon hebt die een jaar geleden vervallen is, dan kan je gewoon eisen dat je een nieuwe cadeaubon krijgt, want het geld mag niet komen te vervallen.
Nou, tegenwoordig is het zo dat de cadeaubon pasjes met geld erop het 1e jaar hun waarde behouden en daarna wordt er een onderhoudstarief gevraagd voor het saldo.

Of het wettelijk mag weet ik niet.
Bron: https://www.consumentenbo...v-bon-steeds-minder-waard
https://www.bol.com/nl/m/cadeaubon-cadeaukaart/

Door Tweakers user Black Eagle, maandag 6 april 2020 09:18

Ik deel je mening. Iedereen weet ondertussen ook wel dat ze niet moeten aankomen bij mij met een cadeaubon :+.

Ik heb hier onlangs nog een lading papieren VVV-bonnen ingeleverd. Me rot gezocht naar een winkel die nog de papieren versie accepteerden en waar ik ook daadwerkelijk iets wilde kopen. Uiteindelijk bij de Intertoys uitgekomen. Hier Star Wars voor de PS4 gekocht, €18 duurder dan dat ik hem online kon kopen, maar was wel van m'n bonnen af...

Daarnaast vond ik ook nog entertainment bonnen die nog bij de FRS gekocht waren, zowel Euro als Gulden. De gulden heb ik maar weggegooid. Die dingen worden echt nergens meer ingenomen, dat is allemaal omgezet naar het pasje. Uiteindelijk contact opgenomen, ging toch om €40 aan bonnen. Voor €10 kon het omgezet worden naar een pasje...
Ik dus die bonnen opgestuurd, week later een aanslag van PostNL, envelop was te zwaar, of ik de postzegel wilde betalen en extra administratiekosten (echt belachelijk, was iets van €4,50 maar goed...). Aan de ene kant wel blij dus dat ik altijd mijn postcode/huisnr op de achterkant zet, anders had ik natuurlijk weer gezeur gehad met het bedrijf achter de entertainmentcard. Die card kon ik dan weer gebruiken op Bol.

Door Tweakers user TWeaKLeGeND, woensdag 8 april 2020 01:41

Hahn schreef op donderdag 2 april 2020 @ 11:33:


Het is overigens niet waar dat cadeaubonnen na 'x jaar' hun waarde verliezen. Cadeaubonnen waar je voor betaalt, moeten onbeperkt geldig zijn. Winkels kunnen er een vervaldatum op zetten, maar als jij een cadeaubon hebt die een jaar geleden vervallen is, dan kan je gewoon eisen dat je een nieuwe cadeaubon krijgt, want het geld mag niet komen te vervallen.
Voor zover ik weet, geen beperking indien er geen vervaldatum op staat, maar als er een op staat moet het minimaal 5 jaar zijn. De meeste kaarten zijn dan ook zo'n 5 jaar geldig en dat is gewoon wettig mogelijk.

Reageren is niet meer mogelijk