Even iets van m'n hart krijgen hoor.

5G SAMENZWERING BESTAAT!1!

Door Luctia op zaterdag 5 december 2020 12:11 - Reacties (34)
Categorie: Rants, Views: 7.725

Ik ben een groot fan van nieuwe coole technologie. Nieuwe uitvindingen die deuren openen, maar ook "kleine" aanpassingen, zoals het sneller maken van USB, Thunderbolt of draadloos internet. Met de opkomst van 5G was ik vrij geïnteresseerd in hoe het werkte en wat voor snelheden behaald konden worden, maar al snel bleek dat, door de hoge frequentie en lage golfengte, 5G masten op een heleboel plekken geplaatst zouden moeten worden om een beetje consistente dekking te geven.
Dit kost providers natuurlijk veel geld; meer masten, meer kosten. Gelukkig is dat het allemaal waard, want de gebruikers staan te popelen om deze nieuwe, supersnelle technologie in handen te krijgen (wat kan door abonnementen met 5G (zelfs al hebben nog niet eens alle abonnementen 4G)) om vlugger dan ooit tevoren het web te doorkruisen. Toch? Volgens mij niet. Persoonlijk heb ik nog nooit de gedachte gehad "wat is dat 4G traag zeg, was er maar iets snellers". Sterker nog, doorgaans is mijn browse-ervaring met 4G vergelijkbaar met dat van de WiFi thuis, alleen dan met een "sense of impending doom" dat mijn bundel er doorheen vliegt. En ik lijk niet de enige te zijn, overal waar ik kom lees of hoor ik dat mensen het wel geinig vinden, maar niet heel enthousiast zijn.
Ondertussen zijn telefoonbedrijven druk bezig om al hun vlaggenschepen uit te rusten met de beste 5G hard- en software. Dit kan natuurlijk niet gratis, dus prijzen van 5G-edities of "pro"-edities zijn wat hoger. Dan kan je als consument er voor kiezen om de goedkopere, niet-5G versie te kopen, maar die mist waarschijnlijk ook andere leuke features die wèl nuttig zijn.
Dit alles schetst voor mij dus nogal een vreemd beeld: er wordt een lading geld uitgegeven om een nieuw 5G netwerk uit te rollen die niemand echt hoeft, telefoons worden uitgerust met 5G technologie die niemand echt hoeft, maar je zult zien dat mensen toch straks abonnementen afsluiten met 5G telefoons op een 5G netwerk, ookal hebben ze geen behoefte aan de nieuwe, belachelijk hoge snelheden.
Het enige belang dat hier in het spel lijkt te zijn, is die van providers en telefoonmakers. Die zullen vast en zeker hogere marges kunnen behalen, anders zouden ze er niet in investeren. We zitten nu dus in een situatie waar producenten cosumenten items aanbieden die ze niet hoeven, maar omdat ze gebundeld zijn met items die ze wel willen, blijft de consument lekker consumeren. Een "samenzwering tegen de portemonnee" lijkt het wel.
Ik heb niet echt een conclusie aan dit stuk, het is dan ook een rant, maar ik vond het wel een bijzondere situatie. Ik vraag me af hoeveel marge er gehaald kan worden met zoiets, want het lijkt me niet heel hoog. Ik ben wel benieuwd naar wat discussie hierover; zijn er toch veel mensen die 5G willen, zijn de marges belachelijk hoog, of kunnen we simpelweg niet een lijn trekken en zeggen "dit is goed genoeg, we hebben geen behoefte aan meer"? Ik ben benieuwd!

Cadeaubonnen

Door Luctia op donderdag 2 april 2020 11:25 - Reacties (18)
Categorie: Rants, Views: 3.193

Laatst was ik weer eens jarig, en werd overspoeld met leuke cadeau's. Dit jaar was het natuurlijk allemaal wat minder makkelijk met het overhandigen van een cadeautje, dus één van mijn familieleden gaf me een cadeaukaart met een aanzienlijk bedrag. Ik was daar initieel heel blij mee, maar na een tijdje online etalagekijken is mijn frustratie met cadeaubonnen weer helemaal opgewakkerd.

Wat heb ik een ontzettende hekel aan cadeaubonnen.

Mensen kopen vaak cadeaubonnen als ze niet weten wat ze moeten geven of als de jarige vraagt om geld. In het eerste geval wordt het geven van een cadeaubon ook moeilijk, want je weet tenslotte niet in welke categorie de jarige van plan is zijn volgende aankoop te doen. Je kan ook een bon geven voor een winkel als bol.com, maar dat is dan weer niet zo'n fijne winkel.

In het tweede geval; waarom zou je niet gewoon geld geven? Een cadeaubon is in principe geld maar dan minder cool. De gever betaalt het bedrag op de cadeaubon plus iets extra's, voor bezorging en/of verpakking. Vervolgens krijgt de jarige dat geld, maar dat verliest wel over x jaar al zijn waarde, en kan maar op één plek worden uitgegeven.

Op de vraag die ik in discussies stelde: waarom zou je dan niet gewoon geld geven, werd geantwoord: omdat de jarige dan waarschijnlijk het geld op zijn of haar spaarrekening zet, en ik wil juist een cadeau geven waarmee ze zichzelf kunnen verwennen. Dus geef ik geld wat ze wel moeten uitgeven aan een object. Maar: waarom voel jij je gerechtigd om te bepalen wat iemand met zijn of haar geld moet doen? Als diegene om geld vraagt voor zijn of haar verjaardag doet hij of zij dat misschien wel juist omdat ze krap bij kas zitten. Bedankt voor het geld, hier kan ik een leuk boek van kopen over het verminderen van stress, dat kan ik wel gebruiken bij mijn 3 banen.

Ik ben dus helemaal schijtziek van cadeaubonnen, ik kan er geen voorargumenten voor verzinnen. Graag hoor ik andere gedachten, misschien mis ik een essentieel onderdeel die me ze weer laat waarderen.